Το άθλημα του Κάνοε – Καγιάκ έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως. Ο δυναμισμός του Κάνοε – Καγιάκ και οι συγκινήσεις που προσφέρει το κατατάσσουν παγκοσμίως στα πλέον δημοφιλή αθλήματα και βλέπουμε όλο και συχνότερα πολλούς να ασχολούνται με αυτό, ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας το άθλημα σε βάθος, παρατηρούμε πως τα κάνοε και τα καγιάκ σήμερα κατασκευάζονται από κυρίως φάιμπερ γκλας και υψηλής ποιότητας πλαστικό. Χρησιμοποιούνται κυρίως για whitewater rafting και touring, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν –ανάλογα το σκάφος- από έναν ή περισσότερους κωπηλάτες. Πιο συγκεκριμένα, τα κάνοε είναι ελαφριά σκάφη που κινούνται με την δύναμη των κωπηλατών. Το κουπί έχει μόνο μία κουτάλα, και ο αθλητής κωπηλατεί μόνο από τη μία πλευρά, κατευθύνοντας το σκάφος καθώς αυτό δεν έχει πηδάλιο.

Τα καγιάκ είναι επίσης ελαφριά σκάφη με άνοιγμα στο οποίο κάθεται ο αθλητής που χρησιμοποιεί κουπί με δύο κουτάλες, Στα σκάφη για Flatwater χρησιμοποιείται πηδάλιο το οποίο ο αθλητής χειρίζεται με το πόδι του και επιλέγει την πορεία του σκάφους. Όσον αφορά το σλάλομ, ο κωπηλάτης φορά μια αδιάβροχη ποδιά ή αλλιώς spray skirt  γύρω από τη μέση του, την οποία στερεώνει στο σκάφος καλύπτοντας το άνοιγμα και εμποδίζοντας την είσοδο του νερού. Τα σκάφη του σλάλομ λόγω του ελαφριού βάρους τους, είναι πολύ εύκολο να αναποδογυρίσουν από τα ρεύματα του νερού και τις απότομες κινήσεις. Ο κωπηλάτης τότε μπορεί να κάνει μια περιστροφή μέσα στο νερό ώστε να ξαναβγεί στην επιφάνεια, ή να βγει από το καγιάκ και πριν ξαναμπεί να το αδειάσει από τα νερά.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να επιτύχει την καλύτερη εμπειρία χρήστη